Miki Volek

Miki Volek

Osobnostcsfd.cz

Herec/čka

Filmografie

Herec/čka

1998

Bigbít

Seriál - Dokumentární, Hudební


1997

Nesmrtelný život a smrt Mikiho Volka, rokenrolového krále

Film - Dokumentární, Hudební, Životopisný


1983

Dvacet let Olympicu

Film - Hudební


1982

Malý pitaval z velkého města

Seriál - Krimi, Thriller, Drama


1964

Horečka

Film - Dokumentární, Hudební, Krátkometrážní


Host/ka

1978

Hitšaráda

Seriál - Hudební


Archivní záběry

2016

PopStory

Seriál - Dokumentární, Hudební

Životopis

Jedináček z rodiny otce vojenského důstojníka a matky v domácnosti, ke které měl mimořádně citový vztah. Miki Volek, vlastním jménem Michael Volek, byla česká rocková legenda v době, kdy se rocku v Čechách ovšem říkalo bigbít. Jeho nezaměnitelný vzhled s hřívou blonďatých vlasů a velkých černých, nikdy neodkládaných brýlí, umožňoval jeho fanouškům jasnou identifikaci i mimo podium. Mikyho od ostatních bigbíťáků, ale hlavně odlišoval jeho chraplák, způsobený nedomykavostí hlasivek. Ve svém zpěvu se inspiroval Chuckem Berrym, Fats Dominem a Little Richardem. Svůj zpěv prožíval velmi emotivně a na jevišti ho doprovázel fyzickými eskapádami.

Ovládal hru na kytaru, piano a později i bicí a skládal i písničky. Od roku 1961 byl členem legendárních Crazy Boys. Jeho legendární věta "Beatles mi sebrali chleba", vypovídá o tom, že se nedokázal přizpůsobit novým hudební trendům. A po konci bigbítové éry už jenom paběrkoval a živil se jak se dalo, až ho jeho životospráva dovedla k invalidnímu důchodu.

Volek neměl v minulém režimu na růžích ustláno a proto mu první album mu vyšlo až v roce 1984. Samostatnou kapitolou Volkova divokého a nespořádaného života, byla i závislost na alkoholu a drogách. Poslední skupina se kterou občas vystupoval se jmenovala Žižkov orchestra, byla to ovšem skupina, která nepřekročila hranice Žižkovských hospod.

Zemřel v 53 letech sám a opuštěn, ale do konce svých dní to byl český rokenrolový král. Režisér Igor Chaun o něm natočil v r. 1997 dvoudílný dokument: NESMRTELNÝ ŽIVOT A SMRT MIKIHO VOLKA, ROKENROLOVÉHO KRÁLE. Objevuje se i v seriálu BIGBÍT z r. 1998.

sator

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.